Няколко важни промени ще се предприемат при охраняването на футболни срещи от новия сезон, за да се засили сигурността на феновете по трибуните. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Той бе гост в днешната дискусия за борба със спортното хулиганство.

Заедно с Цветанов, в нея участваха още президентът на БФС Борислав Михайлов, заместник-министърът на МВР Веселин Вучков, главният секретар на МВР Калин Георгиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, Президентът на ПФЛ Стефан Капралов, Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани, както и представители на клубовете и фенклубовете на Берое, Ботев, Левски, Локомотив Пд, Миньор, Пирин, ЦСКА и Черно море.

Една от най-основните идеи, които прокара министър Цветанов, е за създаването на специални сектори за непълнолетни на стадионите. Освен това, водещ ще бъде стремежът към намаляването на използването на сила от органите на реда на спортни мероприятия. За целта ще бъде създаден Национален клуб на стюардите. Има идея и за възстановяването на координационния център в МВР, който спомага работата между фенклубовете и феновете на Левски и ЦСКА.

"Аз поемам ангажимента от страна на МВР да се поправи този пропуск. Освен това трябва да се чуят внимателно идеите за изграждане на сектор за лица, които не са навършили пълнолетие. Защото децата трябва да ходят на спортни събития, тъй като това ги мотиви.

Трябва да бъдат вложени повече средства за подобряване на видеонаблюдението на стадионите, тъй като това е един от начините да бъдат установявани нарушители и тези материали от камерите да бъдат използвани като доказателство пред органите на реда и в съда. Изискване за минимален брой камери със сигурност ще залегне пък в документите за лицензиране.

Намесата на полицията да бъде крайна мярка, и дори да не бъде с физическо присъствие на самата футболна среща, която се провежда. Анализът на ситуацията и българският манталитет показват, че за съжаление, за момента полицията не може да стои извън периметъра", разкри част от идеите министър Цветанов.

Всички предложения от днес обаче трябва да бъдат събрани, разгледани внимателно и в рамките на един месец да бъдат анализирани внимателно от работна група, която предстои да бъде създадена.