Националният ни ансамбъл по художествена гимнастика спечели злато за съчетанието с три обръча и два чифта бухалки на световната купа в Баку.

Симона Дянкова, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова получиха оценка от 25.550 точки. Втори са рускините с 25.250 при видми грешки. Бронзът е за украинския отбор, който беше оценен с 25.150.

Момичетата на Весела Димитрова завършиха четвърти във финала на пет топки с оценка от 23.950.
Първи е отборът на Русия с 24.850, втори са японките с 24.450, трети украинките с 24.350 точки.

Скандално съдийство лиши българските момичета от шанса за злато в многобоя, където те вчера спечелиха бронзов медал. Изключително сложната и красива композиция с пет топки получи необяснимо ниска оценка за трудност.

Първи в многобоя са японките със сбор от 49.250. Втори станаха рускините със 48.950 след груби грешки - оценени от съдийките с благосклонност, каквато не са склонни да проявяват към други отбори. За почти безпогрешната си игра българските момичета получиха 48.850.

Заради произвола при оценяването председателката на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева за първи път излезе с остра реакция по отношение на съдийско решение.

"ПРЕСТЪПНО СЪДИЙСТВО КЪМ БЪЛГАРСКИЯ АНСАМБЪЛ В БАКУ!!!! Оценката на D3-4 е подигравка с Художествената гимнастика! За да дадеш при това изпълнение (и заложена трудност на D3-4 12,100) 9,700 след повишаване на контестацията или нямаш понятие от съдийство, или не можеш да смогнеш да видиш всичко, или не виждаш добре и имаш проблем със зрението, или си тенденциозен към България! И в четирите случая мястото ти не е на съдийската маса!" - написа тя във Фейсбук.

Раева подкрепи написаното с таблица, описваща точно заложените трудности в съчетанието на българския отбор.