Макар и на 96 години, смъртта на кралица Елизабет Втора дойде някак неочаквано, защото тя до последно изглеждаше в добро здраве и изпълняваше ангажиментите си.

Кралица Елизабет II, смъртта й, новият крал Чарлз III и какво ще се случва във Великобритания днес

След смъртта на кралицата - какво ще се случи днес

Великобритания е в траур

Тепърва предстои да разберем кога нейният син Чарлз ще бъде коронясан и кога ще се състои погребението ѝ. Това са събития, които ще следим изкъсо, разбира се, но сега ще обърнем внимание на нещо малко по-различно.

През всички над 70 години управление Елизабет Втора не един и два пъти е била обект на интерес от страна на киното. Тя самата не е участвала, разбира се, във филми за себе си, но пък няколко актриси са имали честта да влязат в нейния образ. Ето и кои са те:

Жанет Чарлз

През последните 50 години Чарлз е известна с това, че изкарва прехраната си, имитирайки кралицата. Тя е изиграла Елизабет Втора в няколко продукции - National Lampoon's European Vacation, The Naked Gun: From the Files of the Police Squad!, Austin Powers in Goldmember и All You Need Is Cash.

Преди няколко месеца в интервю за The Guardian Жанет Чарлз казва, че ролите ѝ са били обект на критики, защото са се приемали като обида към кралицата.

Ема Томпсън

Носителката на цели два Оскара влезе в ролята на кралица Елизабет Втора през 2012 г. в телевизионния филм Playhouse Presents: Walking the Dogs.

Снимка 586876

Източник: GettyImages

Той e базиран на прословутото проникване на Майкъл Фаган в Бъкингамския дворец през 1982 г. При него Фаган е успял да достигне до спалнята на Елизабет Втора и дори да се доближи на няколко метра до нея.

Хелън Мирън

Британската актриса, която през кариерата си е имала над 140 роли, също е имала честта да изиграе кралицата във филма от 2006 г. The Queen, който проследява какво се случва в кралския двор след смъртта на принцеса Даяна.

За ролята си Мирън печели Оскар, като филмът получава още пет номинации за най-престижната награда в света на киното. Преди това актрисата също е влизала в ролята на Елизабет Втора в постановката The Audience, за която пък печели награда Тони, пише IndieWire.

Кристин Скот Томас

И като споменахме The Audience, постановката вдъхновила сериала на Netflix The Crown, няма как да не отбележим, че Томас също е изиграла кралицата в постановката.

Кристин Скот Томас поема ролята на Елизабет Втора през 2015 г. 

Клеър Фой, Оливия Колман и Имелда Стоунтън

И сега идва ред на The Crown. За своите четири сезона, които до момента са налични за гледане в Netflix, сериалът успя да привлече много зрители и да спечели фенове. Просто защото се обръща голямо внимание на всеки детайл.

Фой влезе в ролята на Елизабет Втора в първите два сезона. След това за трети и четвърти сезон щафетата бе поета от Колман. А за новия пети сезон, който се очаква да видим в края на тази година, ролята е поверена на Стоунтън.

Сара Гейдън

Актрисата изиграва Елизабет Втора през 2015 г. във филма A Royal Night Out. Той ни връща в далечната 1945 г. и показва Елизабет, когато все още е принцеса.

Действията се развиват около това как тя и сестра ѝ принцеса Маргарет решават да прекарат една вечер извън Бъкингамския дворец, за да отпразнуват края на Втората световна война.

Фрея Уилсън

Уилсън влиза в ролята на кралицата във филма от 2010 г. The King's Speech. Той е фокусиран върху бащата на Елизабет Втора - крал Джордж VI. В неговата роля тогава влиза пък Колин Фърт.

The King's Speech печели цели четири Оскара, като номинациите, които получава, са 12.

Джейн Алекзандър

Актрисата изиграва кралица Елизабет Втора в телевизионния филм от 2011 г. William & Catherine: A Royal Romance.

Снимка 586882

Източник: GettyImages

Той проследява бързо развиващите се отношения между принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Маги Съливан

Съливан има честта да влезе в ролята ѝ цели два пъти. Първият път във филма Harry & Meghan, A Royal Romance, който излиза през 2019 г.

Докато второто ѝ превъплъщение е през 2019 г. в продължението - Harry & Meghan, Becoming Royal.

Барбара Флин, Саманта Бонд, Емилия Фокс, Съзън Джеймсън и Диана Куик

Цели пет актриси изиграват Елизабет Втора през 2009 г. в сериала на Channel 4 - The Queen. Причината да са толкова много е доста проста. Те влизат в образа ѝ в различни периоди от живота ѝ.

Снимка 586883

Източник: GettyImages

Розмари Лийч

Завършваме сериозния подбор с актрисата, която влезе в обувките на кралицата в телевизионния филм от 2009 г. Margaret. Той е посветен на Маргарет Тачър, но не се понрави на Бъкингамския дворец.

От там останаха недоволни, че във филма се намеква, че именно Елизабет Втора е насърчила Тачър да подаде оставка като премиер.

И накрая само ще споменем, че Нев Кембъл изигра Елизабет Втора в пародията от 2004 г. Churchill: The Hollywood Years, където тя разбира, че си пада по Уинстън Чърчил по време на Втората световна война. А за всички 33 сезона на "Семейство Симпсън" две актриси дават гласа си, за да озвучат кралицата. Това са Трес МакНийл и Маги Розуел, като същото прави и комедиантът Еди Изард, пише The Hollywood Reporter.