Петър Стойчев и неговият треньор Красимир Туманов говориха пред медиите след спечелването на световното първенство в ледени води, провело се в Бургхаузен, Германия. Там Стойчев се окичи със златен медал и постави световен рекорд от 12 минути и 15 секунди на дистанция от 1000 м .

"Състезанието се провежда от две години и това е второто по ред световно първенство в ледени води на тази федерация, като участие взимат над 120 плувци. Световното първенство се провежда в езеро, в което преди състезанието се разбива лед в отстояние 25 метра и се образува нещо като басейн. На дъното се поставят мрежи за безопасност. Състезателите трябва да бъдат с бански, които да са максимум до над коляното и до под пъпа - тоест клин. Имаме право на само една плувна шапка и тапи за уши. Състезанието се проведе в 15.45 ч. местно време, като стартът бе даден от водата - състезателите трябва да стартират от водата. Световното първенство в ледени води е отразено в "Дейли Експрес" в днешния брой, което само по себе си показва страхотното ни постижение", каза Стойчев.

Български подвиг! Петър Стойчев световен шампион в ледени води

Български подвиг! Петър Стойчев световен шампион в ледени води

Плувецът ни триумфира в Германия

Носителят на 11 световни купи по плувен маратон заяви още: "За да може някой да участва на такъв род състезание трябва да има вече участие на турнир в ледени води, но аз и треньорът ми подлъгахме организаторите, че съм взел участие на такъв род състезание през зимата на 2016 в България. Аз стартирах в най-силната група, в която бяха избрани най-добрите осем състезатели, както и един от най-големите ми конкуренти, местният представител Кристоф Вандраш. Целта на домакините бе да спечели той пред родна публика, но го победих с минута и една секунда като още по-голяма мотивация ми даде това, че исках да измия срама от лошите новини за България в Германия в последно време и да чуя пак българския химн".

"За провеждане на такова състезание, водата трябва да бъде с температура под 5 градуса, а в деня на самото състезание, тя беше между 1,8 и 3 градуса. Обръщането на всеки 25 метра плуване се извършва с ръка. За добрата организация бяха докарани подвижни сауни, а водолази следяха за наша безопасност", добави Стойчев. 

Първият и единствен българин приет в Международната зала на плувната слава каза за финал: "Следващото предизвикателство пред мен ще е да организираме плуване в Антарктида през 2018 или 2019 година, като началната точка ще бъде Аржентина, защото искам да плувам навсякъде по света, а има още много места, където не съм бил и искам да ги покоря".