345 милиона лева са инвестициите на Българската телекомуникационна компания (БТК) за изминалата година.

Това става ясно от последния финансов отчет, който телекомът внесе в Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса в края на миналия месец, информира Money.bg.

Данните показват, че през четвъртото тримесечие на 2006 година БТК продължава своето преструктуриране и развитие в ориентиран към клиента многофункционален доставчик на телекомуникационни услуги.

Мобилният оператор vivatel, като част от БТК ГРУП, постигна бързо разширяване на покритието си, прибави значителен брой нови абонати и утвърди присъствието на марка си, сочат още финансовите резултати.

През 2006 година БТК увеличи цифровизацията на фиксираната си мрежа до 64,7% и постигна 100% цифровизация на 27-те областни града. Така компанията надхвърли изискванията, договорени по време на приватизацията и по присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

През изминалата година телекомът отправи редица атрактивни предложения, свързани с широколентовия интернет и MAN мрежата. В резултат на това в края на 2006 година абонатите на ADSL надхвърлиха 90 хиляди.

Общите приходи на БТК ГРУП за четвъртото тримесечие на 2006 година са почти 252 милиона лева и са съпоставими с приходите през същото тримесечие на предходната година. С това консолидираните приходи за 2006 възлизат на 1 милиард и 8 милиона лева, което е приблизително нивото от 2005 година.

Въпреки че фиксираният бизнес на групата следва световните тенденции и наблюдаващата се миграция от фиксирани към мобилни услуги, БТК успя да ограничи намалението на фиксираните телефонни линии до 4,7% спрямо предходната година.

Този относително умерен спад е постигнат главно чрез атрактивни оферти и промоции, както и чрез успешното пренасочване на значителен обем от абонатите на фиксираните линии към vivatel.

Положителната реакция на пазара към високоскоростния ADSL интернет и бързото увеличаване на клиентите на услугата са основният фактор за нарастването на приходите от предаване на данни с 74,7% или в размер на 53 милиона лева на годишна база.

Финансовите резултати показват, че разходите за взаимно свързване намаляват с 8,6% през 2006 г. главно заради променените нива на трафика към други мрежи. Компанията оптимизира разходите си за отдаване на линии под наем и предаване на данни като ги намалява с 27,8% на година и с 31,3% за тримесечието.

Данните от финансовия отчет показват, че в резултат на преструктурирането и модернизацията на фиксираната мрежа, чистата печалба се е увеличила с 15% в сравнение с 2005 година. Крайният резултат за цялата 2006 година е чиста печалба от 130 милиона лева.