Двама англичани ще прекарат следващите 4 години зад решетките за организиране на бунтове чрез Facebook, съобщава pcceni.bg. Става дума за 20-годишният Джордън Блекшоу и 22-годишният Пери Сътклиф.

Двамата са били арестувани миналата седмица след започналите на 6 август бунтове в Лондон. Блекшоу и Сътклиф са направили страници в социалната мрежа Facebook, в които подстрекават жителите съответно на Нортуич и Уорингтън да мародерстват в градовете.

Въпреки че в населените места не се достига до ексцесии, съдът дава доста тежки 4-годишни присъди.

След като бунтовете в Лондон и други населени места в Англия завършиха, властите във Великобритания раздадоха сериозни присъди на всички, участвали в мародерстването.

Жител на британската столица например е бил осъден на 6 месеца затвор за кражба на бутилка вода, струваща 3 лири. Жена от Манчестър пък ще прекара следващите 5 месеца зад решетките, понеже е приела като подарък откраднати по време на бунтовете къси панталони... въпреки че самата тя не взела участие в тях.

По време на бунтовете, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че правителството обсъжда блокиране на достъпа на социални мрежи като Facebook и Twitter за хора, "подозирани в организиране на мародерски акции". Ироничното е, че той беше един от най-сериозните критици на интернет цензурата в Египет по-рано тази година по време на протестите срещу Хосни Мубарак.