Meta, компанията майка на Facebook, разкри, че около 50 000 потребители на социалната мрежа са били обект на наблюдение от страна на частни компании. Това предаде CNBC.

Технологичният гигант, който също така притежава и управлява Instagram, WhatsApp и Messenger, е предупредила хората, които според него са били обект на злонамерени дейности.

Седем компании за "наблюдение под наем" са получили забрана за достъп до платформите на Meta. Стъпки са предприети срещу Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube, Blue Hawk CI, BellTroX, Cytrox и неизвестна китайска фирма. Четири от тях се намират в Израел, една - в Индия, една - в Северна Македония, една - в Китай.

Проучване: Facebook и Instagram събират данни от потребители под 18 г.

Проучване: Facebook и Instagram събират данни от потребители под 18 г.

Въпреки обещанията им, че ще ограничат подобни действия

Според Meta седемте компании са прилагали комбинация от разузнаване, наблюдение и експлоатация. Около 1500 профила, свързани с тях, са били премахнати от социалните мрежи.

Фирмите са се насочили към хора, включително журналисти и активисти за човешките права, в над 100 държави от името на своите клиенти. Те са създавали фалшиви акаунти, сприятелявали са се с мишените и са използвали хакерски методи за придобиване на информация, става ясно още от съобщението на Meta.