77% от европейците смятат, че науката и технологиите оказват положително въздействие върху обществото. Това става ясно от проучване на „Евробарометър".

В същото време участниците в проучването изразяват загриженост за рисковете, свързани с новите технологии, например за човешкото здраве и околната среда. 76% от анкетираните не искат научните изследвания и иновациите да са съпроводени от необходимото внимание към етичните принципи, равновесието между половете (84 %) и обществения диалог (55 %).

Подобно на резултатите от предишни проучвания на „Евробарометър" повече от половината от всички европейци се интересуват от новостите в областта на науката и технологиите (53 %), но по-голямата част от тях не се чувстват достатъчно добре информирани (58 %).

66 % от анкетираните смятат, че учените в университети или държавни лаборатории най-добре могат да обяснят въздействието на научното и технологичното развитие върху обществото. Също така според най-много 82 % тази група се опитва да се държи отговорно спрямо обществото.

Повечето европейци се информират за новостите в тези области от телевизията (65 %), следвана от вестниците (33 %), интернет (32 %) и списанията (26 %). Малко по-малко от половината от участниците в проучването (47 %) са изучавали наука или технологии в училище, университет, колеж или на друго място.

В същото време европейците гледат положително на ползите от научното образование за младите хора и по-голямата част от анкетираните (65 %) смятат, че правителствата на техните държави не правят достатъчно, за да стимулират интерес към науката сред младежите.

Резултатите от това проучване показват, че европейците подкрепят ролята на науката и технологиите в обществото, но в същото време очакват учените и политиците да вземат под внимание техните ценности и притеснения. Следващата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020" е насочена към постигане на този баланс. Сега трябва да увеличим усилията за провеждане на диалог за науката с обществото и да събудим сред повече млади хора интерес към кариера в областта на науката и иновациите", заяви европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин.

Проучването е проведено чрез преки лични интервюта в страните от ЕС. Общо 27 563 респонденти от различни социални и демографски групи бяха интервюирани между 26 април и 14 май 2013 г.

При изчисляването на средните стойности за ЕС не са включени данни за Хърватия, тъй като интервютата бяха проведени, преди тя да се присъедини към Съюза.