Холивудският герой Капитан Кърк, 90-годишният Уилям Шатнър, излетя към Космоса в сближаване на научната фантастика и научната реалност, отбелязва "Асошиейтед прес".

Той полетя към границата на Космоса на борда на кораб, построен от компанията Blue Origin на мултимилиардера Джеф Безос.

Джеф Безос излетя в космоса

Джеф Безос излетя в космоса

Няколко дни след успешния космически полет на сър Ричард Брансън - начало на ерата на космическия туризъм

Героят от научно-фантастичния сериал "Стар Трек" става най-възрастният човек, който се вози на космическа ракета. Досегашният рекордьор беше 82-годишният летец Уоли Фънк, който през лятото също излетя в Космоса на борда на Blue Origin. 

Напълно автоматичният космически кораб трябва да достигне надморска височина от около 106 км над пустинята в западната част на американския щат Тексас. Полетът е планирано да продължи около 10 минути, като Шатнър и неговите трима спътници ще се спуснат с парашут обратно на Земята в капсулата.

Преди излитането Шатнър коментира: "Има я тази мистика да бъдеш в космоса и толкова по-близо до звездите и да си в безтегловност."

"Ще бъда очарован от гледката на космоса", отбеляза още той и добави: "Искам да разгледам това кълбо и да оценя красотата и издръжливостта му."

Вицепрезидентът на Blue Origin Одри Пауърс и двама бизнесмени, съоснователят на Planet Labs Крис Бошуйзен и съоснователят на Medidata Solutions Глен де Врис, придружаваха Шатнър по време на пътуването.

Бившият сенатор от Охайо Джон Глен, предишният най-възрастен човек в космоса преди Шатнър и Фънк, запазва възрастовия рекорд за човек, който посетил орбиталното пространство. Глен прекара близо 10 дни в орбита през октомври 1998 г. като част от космическа совалка на НАСА. За сравнение, полетите на Шатнър и Фънк продължиха само 10 минути.

Шатнър изигра героя от "Стар Трек" капитан Джеймс Т. Кърк през 1960-те години и скоро се превърна в научнофантастична икона.