Основателят на Amazon Джеф Безос достигна до космоса във вторник, летейки на борда на ракета, собственост на неговата частна космическа компания Blue Origin, в това, което се описва като началото на ерата на космическия туризъм.

Към милиардера се присъединиха брат му Марк Безос, авиокосмическият пионер Уоли Фънк и холандският тийнейджър Оливър Даймен, който замени анонимния победител на билет, който първоначално трябваше да придружи Безос в самолета.

Пътуването на Безос в космоса идва по-малко от 10 дни след успешния космически полет на сър Ричард Брансън.

Докато местата на борда на един от полетите на Virgin Galactic са на цена 250 000 долара, цената на билета за New Shepard все още не е оповестена.

Безос се завърна на Земята безопасно с екипажа си, след като прекара приблизително четири минути в космоса на борда на ракетата Blue Origin.

В първия си коментар, след като се докосна до място за кацане в Тексас, милиардерът определи преживяването като "най-добрия ден в историята"..

Две минути след полета капсулата се отдели от ракетата и продължи нагоре към линията на Карман - признатата граница за космоса, на 100 км височина, пише БиБиСи.

Пътниците изпитаха около четири минути безтегловност и се насладиха на гледката на нашата планета. Астронавтите аплодираха преминаването на линията на Карман в капсулата.

Г-жа Фънк коментира преди полета, че очаква с нетърпение да прави салта в микрогравитация. През 60-те години на миналия век Фънк е член на група жени, наречена Меркурий 13. Те преминават същите тестове като мъжете астронавти, но така и не успяват да полетят в космоса.

Безос коментира, че "Уоли може да надбяга всички ни. По времето на Меркурий 13 тя бе по-добра от всички мъже и мога да гарантирам, че това е вярно и до днес."

След като капсулата достигна максимална надморска височина от около 106 км, тя започна своето спускане с парашут до меко кацане в пустинята.

Безос наскоро подаде оставка като главен изпълнителен директор на Amazon, гигантът за електронна търговия, който той основа, за да се концентрира върху другите си начинания, включително Blue Origin. 53-годишният му брат Марк е старши вицепрезидент на благотворителната организация, базирана в Ню Йорк.

Четвъртият пътник е синът на финансиста Джо Файмън, който основа холандската компания за частни капиталови инвестиции Somerset Capital Partners. 

Безос и Брансън бяха критикувани в социалните медии, като потребителите твърдят, че парите за космоса могат да бъдат използвани по-добре - като борба с изменението на климата или подпомагане на света да се възстанови от пандемията.

Сър Ричард се обърна към критиката, като каза: "Мога да ги разбера, но мисля, че може би те не са достатъчно образовани за това какво точно прави космосът за Земята"

Той обясни, че сателити наблюдават "деградацията на тропическите гори, наблюдават разпределението на храните - дори неща като климатичните промени" и добави, че "имаме нужда от повече космически кораби, излитащи в космоса, не от по-малко."

$28 млн., за да летиш с Джеф Безос в космоса

$28 млн., за да летиш с Джеф Безос в космоса

Богаташът е пожелал да е анонимен