Самолетът носител Eve с космолета Unity-22 на компанията Virgin Galactic излетя от космодрума "Америка" в американския щат Ню Мексико, за да извърши суборбитален изпитателен полет с екипаж, съобщава Fox News.

В полета участва милиардерът и изпълнителен директор на Virgin Group Ричард Брансън. Самолетът носител Eve, кръстен на майка му Ивет Брансън, излетя от пистата в 10:40 часа източно американско време (17:40 часа българско). Той се издигна на височина от около 15 км, след което космическият кораб се отдели от носителя и се отправи в суборбиталното пространство на височина 85 км, където екипажът на космическия кораб е можел да усеща безтегловност в продължение на няколко минути. След това космолетът се завърна на Земята и кацна на космодрума "Америка". Полетът продължи около един час.

С това Virgin Galactic успя да изстреля, да лети и да приземи първия си пълен екипаж до ръба на космоса, позиционирайки компанията да започне търговски туристически космически полети през следващата 2022 година.

Брансън нарече полета "преживяване веднъж в живота". 

"Поздравления за целия ни прекрасен екип от Virgin Galactic за 17 години упорит труд, за да стигнем дотук", каза той по време на емисия на живо, докато Unity-22 се приземи след полета.

Успешен пилотиран полет на Virgin Galactic

Успешен пилотиран полет на Virgin Galactic

Стъпка към космически туризъм

Освен Брансън на борда на Unity-22 се намираха петима служители на Virgin Galactic - пилотите-изпитатели Дейв Макай и Майкъл Мазучи, вицепрезидентът на компанията за изследователската дейност Сириша Бандла, водещият инженер на компанията Колин Бенет и ръководителят на програмата за подготовката на астронавти Бет Моузес.

Полетът на Virgin Galactic изпревари с 9 дни аналогично изстрелване на конкурентите им от Blue Origin. На 7 юни американският милиардер и собственик на Blue Origin Джеф Безос обяви, че на 20 юли ще полети в космоса с брат си Марк на космическия кораб New Shepard. Заедно с тях в космоса ще се отправи също все още неназован човек, спечелил билет на търг за 28 млн. долара, и 82-годишната американка Уоли Фънк, който през 1960-те години беше най-младият възпитаник на космическата програма за жени.

Участието на Брансън в днешния полет, обявено преди малко повече от седмица, е в съответствие с личността му като шеф луда глава, чиито марки Virgin - от авиокомпании до музикални компании - отдавна са свързани с подвизи за прекосяване на океани с ветроходи и балони с горещ въздух.

Брансън настоя, че той и Безос са приятелски настроени конкуренти и не участват в лична надпревара да се побеждават един друг в космоса.

Ракетата на Virgin Orbit на Брансън достигна орбита 8 месеца след първия полет

Ракетата на Virgin Orbit на Брансън достигна орбита 8 месеца след първия полет

Сега обаче 21-метровата ракета LauncherOne