AMD ще създаде „Пума", комбинирайки мобилен процесор, наречен „Griffin" с нов RS780 чипсет, което да позволи на производителите да изграждат преносими компютри с по-добър Power Management, по-висока ефективност на паметта и процесор с по-голям капацитет от сегашния модел Turion, съобщават от IDG.BG.

Това също ще позволи на производителите да комбинират Грифин с чипсет, произведен от други компании, въпреки че тези системи ще се лишат от някои Power Management характеристики.

AMD се надява чрез системата „Пума" да възвърне загубените си пазарни позиции след излизането на пазара на 9 май на хардуерната процесорна платформа на Intel - Santa Rosa.

Въпреки забавянето си, „Пума" ще има определени предимства пред новите процесори на Intel Centrino Duo и Centrino Pro, като например способността да обработва графиките на DirectX 10, докато Santa Rosa поддържа стандарта DirectX 9.

Новият продукт на AMD ще отговаря на последните софтуерни изисквания по отношение обработване на графики и капацитет, за разлика от досегашните процесори за преносими компютри на компанията.

Системата „Пума" също така удължава живота на батерията, отчитайки кога лаптопа е изключен от електрическата мрежа.