На Apple ще бъде забранено да използва един от най-популярните си брандове в Бразилия – а именно iPhone. Това твърдят изтекли данни в интернет, цитирани от PixelMedia.bg.

Според слуховете, съдът в южноамериканската държава е дал търговската марка на бразилската компания IGB Electronica SA. Тя регистрира „iPhone” още през 1998 г., 9 години преди дебюта на популярния епълски смартфон. Тогава латиноамериканската компания носи названието Gradiente Electronica SA, но след това се реформира и променя името си.

В момента IGB Electronica SA разработва свои умни телефони, които използват операционна система Android. Така е възможно да се стигне до ироничния момент в Бразилия да се продава напълно легално устройство с името iPhone, което да използва гугълската софтуерна платформа.

Очаква се решението на съда в латиноамериканската държава да бъде обявено в средата на този месец. Малко вероятно е обаче да се стигне до каквато и да е забрана на iPhone в Бразилия – с колосалния си финансов ресурс, няма да е никакъв проблем Apple да откупи тази търговска марка.

От самата компания IGB Electronica SA разкриват, че „не са радикали“ и вратите им са отворени за преговори.

Дали обаче Apple ще си плати, за да използва марката iPhone в Бразилия или преди това ще пробва да постигне това чрез силния си юридически отдел?