Apple се превърна в най-скъпата компания в света, след като пазарната й капитализация вече е 341.5 милиарда долара. Ябълките успяха да изпреварят със съвсем малко традиционния номер едно - петролният гигант Exxon Mobil, чиито акции към края на вчерашния ден струват 341.4 милиарда долара, пише pcceni.bg.

Интересно е, че в рамките само на година, цената на Apple скача с 41%. Основна причина за това e бумът в търсенето на смартфоните iPhone и таблетите iPad, с чиято помощ ябълките записаха няколко поредни рекордни финансови тримесечия.

Повечето специалисти очакваха Apple да изпревари Exxon Mobil, но едва в края на годината. Стив Джобс и сие обаче успяват да постигнат това още през лятото - преди премиерите на iPhone 5 и iPad 3, които се очакват тази есен. Почти сигурно е, че тези две устройства ще спомогнат за поредно рекордно финансово тримесечие на ябълките.

От друга страна, не можем да не се запитаме дали това могъщество на Apple няма да е пагубно за конкуренцията. В момента, американския гигант засипва множество други компании с патентни дела, като постоянно нарастващите им печалби позволяват купуването на още интелектуална собственост.