Космическият кораб Crew-2 с екипажa на SpaceX се е приводнил в понеделник вечерта в Атлантическия океан край бреговете на американския щат Флорида. Уебсайтът на НАСА е предложил излъчване на живо.

Корабът Endeavour е кацнал 05:33 българско време на 9 ноември.

На борда са американските астронавти Шейн Кимброу и Меган Макартър, астронавтът от Европейската космическа агенция Том Песке и астронавтът на Японската агенция за космически изследвания Акихико Хошиде.

По-рано в понеделник Crew Dragon автоматично се откачи от Международната космическа станция. Преди да се отправи към Земята, корабът го снима.

Астронавти се завръщат от МКС през следващата седмица

Астронавти се завръщат от МКС през следващата седмица

След като прекараха повече от шест месеца в космоса

Екипажът на мисията Crew-2 пристигна на МКС през април тази година и се присъедини към руснаците Олег Новицки и Питър Дубров, астронавтите на НАСА Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър, Марк Ванда Хай и астронавта на Японската агенция за аерокосмически изследвания Соичи Ногучи. Сега на станцията има трима членове на екипажа: космонавтите на Роскосмос Антон Шкаплеров и Дубров, както и Ванде Хай.

Скоро третият екипаж ще лети към МКС на Crew Dragon, който ще включва американските астронавти Раджа Чари, Том Маршбърн и Кайла Барън, както и астронавтът на ESA Матиас Маурер. Стартирането е насрочено за 10 ноември от Космическия център на Джон Ф. Кенеди във Флорида.

То вече бе отлагано заради неблагоприятни метеорологични условия.