Астронавти се завръщат на Земята през следващата седмица. Това съобщиха НАСА, цитирани от АФП.  Четирима астронавти трябва да се върнат на Земята от Международната космическа станция (МКС) в понеделник, след като прекараха повече от шест месеца в космоса.

Четиримата членове на мисията Crew-2, сред които френски и японски астронавт, ще се върнат на Земята преди пристигането на следващия екипаж, който трябваше да ги замени, но чието излитане беше отложено няколко пъти поради неблагоприятни метеорологични условия.

"Тъжна гледка": Астронавт на МКС съобщава за климатичната катастрофа на Земята

"Тъжна гледка": Астронавт на МКС съобщава за климатичната катастрофа на Земята

"Виждаме вредните ефекти от човешката дейност"

НАСА заяви в изявление късно в петък, че членовете на Crew-2 трябва да се завърнат на Земята "не по-рано от 7:14 ч. в понеделник, 8 ноември, с падане край бреговете на Флорида".

"Докато се подготвяме да заминем, ни остава някак горчивото усещане, може никога да не се върнем, за да видим МКС, а това е наистина вълшебно място, каза френският астронавт Томас Песке по-рано в петък по време на пресконференция от космическата станция. Много съм благодарен, че хората мечтаеха за МКС преди време и след това продължиха и работиха усилено, за да я осъществят и да го построят в полза на всички, добави Песке.

Endeavour, космическият кораб Crew Dragon, трябва да се откачи от Международната космическа станция в 18:05 часа в неделя, за да започне пътуването към дома.

SpaceX изстреля към МКС ракетата Falcon 9 с космическия кораб Dragon

SpaceX изстреля към МКС ракетата Falcon 9 с космическия кораб Dragon

Dragon ще достави товари за екипажа