Телескоп на ХавайМеждународен екип от учени, ръководен от доктор Уейн Холанд от Британския център за космически технологии в Единбург съобщи, че е открил голямо дискообразно скупчване на пепел около ярката звезда Fomalhaut.

Това откритие кара астрономите да предполагат, че около Fomalhaut обикаля планета, много подобна на Земята. “Бяхме поразени, когато вияхме, че дискът фактически обикаля цялата звезда. Смятаме, че там има гигантска планета, образувана от звезден прак, която ще можем да видим. Там може да съществува планетна система, в която може да има планети, подобни на Земята“, каза доктор Холанд, цитиран от електронното издание Membrana.

Шансове на тази планета да има живот обаче няма, тъй като звездата се намира в съзвездието Piscis Austrinus, което е изложено на непрекъснати космически “бомбардировки” от преминаващите комети.

Освен това планетната система е твърде млада и все още се развива – звездата Fomalhaut е на 200 милиона години, т. е., тя е още “бебе” в сравнение със Слънцето, което е на 4.5 милиарда години.

За изследването на новата планета ще бъде изпълзван най-големият телескоп на Земята - James Clerk Maxwell, който се намира на Хаваите.