Сблъсъци на галактики стават практически постоянно във Вселената.
Според новите данни, междугалактическите сливания са основен механизъм за образуването на по-големи галактики.

Питър ван Докъм от университета в Йейл изследвал няколко подробни астрономически обзора, при които детайлно изучил 126 елиптични галактики (елиптичните галактики се образуват от газови облаци, в които липсва въртеливо движение и нямат – за разлика от Млечния път например – спирални ръкави).

Той се опитал да узнае дали най-старите и най-големи елиптични галактики са се образували при сблъсък на газови облаци или дължат съществуването си на поглъщането на други по-малки галактики.

От избраните от Докъм галактики в 67 са открити свидетелства за поглъщане – т. нар. приливни опашки – продълговати структури от звезди и газ, образувани от веществото на поглъщаната галактика.

Освен това в някои от тези 67 галактики сливането протича и в момента, съобщава изследването, цитирано от електронното издание ГазетаРу.

Това обяснява факта, че сливанията стават бързо и следите от тях са много редки, като за това е трудно да бъдат открити, обясни ученият.
Според галактическите мерки “бързо” означава няколко стотин милиона години, което от началото на съществуването на вселената (13.7 млрд. години) е доста кратък срок, отбелязва изданието.

Освен това при нито една от шестте спирални галактики, станали обект на изследването, не са открити следи от деформация на спиралните ръкави.