Млечният път Потоци от “непокорни” звезди формират ярки опашки от и към нашата галактика, вместо да се въртят около центъра й. Това сочат резултатите от наблюденията на 6 000 от близките до нас звезди.
Учените смятат, че звездите са били “изблъскани” на новите си места от спиралните ръкави на Млечния път, пише електронното издание Днес+.

Над един трилион звезди формират подобния на пумпал Млечен път. Повечето от тях се намират в спиралните ръкави на галактиката и се движат по кръгова орбита спрямо центъра й.
Слънцето, което се намира в средата на един от ръкавите, извършва една обиколка около центъра на Млечния път за около 100 милиона година.

Астрономите са забелязали 5 звезди, намиращи се на разстояние до 1000 светлинни години от нас, които не се движат по установения начин. Те все още обикалят около центъра на галактиката, но техните орбити са по-издължени и в една или друга степен са насочени по-различно спрямо сърцето на Млечния път.
Въпреки че се движат в един поток, самите звезди се различават в много широк диапазон по възрастта си, което говори, че не са формирани на едно и също място.
Авторът на изследването, публикувано в списание Astronomy & Astrophysics – Беноа Фамю от Университета в Брюксел казва за тях, че “приличат повече на случайна компания пътуваща за едно и също място, отколкото на семейство, запътило се на почивка заедно”.

Учените изказват следната хипотеза: изглежда звездите, които първоначално са се движели по различни траектории са били събрани в един кохерентен поток в следствие на приближаването им до спиралните ръкави. Ако тези звезди са били “ритнати” от спиралните ръкави, възможно е те да са се оказали изместени на хиляди светлинни години от мястото, на което са се родили, казва Фамю.

Това е съвършено нова идея. Не знам дали тя е вярна или не, коментира Антъни Старк, астроном от Харвардския център по астрофизика. Динамиката в движението на звездите в Галактиката е доста сложна. Въпреки че голямата част от звездите се движат по кръгови орбити, това не е задължително правило. Последните наблюдения сочат, че броят на “непокорните” звезди доста се е увеличил, казва Старк пред New Scientist.

Фамю и неговият екип са извършили изследването си на база данните за движението на звездите, получени от Европейския сателит “Хипарх” и 1-метров телескоп, разположен във Франция.
През четирите години на мисията си, приключила още през 1993 година “Хипарх” е запечатал движението на звездите върху небесната сфера. Липсва обаче компонентата дали тези звезди се отдалечават или приближават към Земята. Тази информация е набавена с помощта на телескопа във Франция. Така получихме изчерпателна триизмерна картина на пространството около нас и как близките до нас звезди се движат в него, казва Фамю.

За 2011 година е планирана друга европейска програма, наречена Gaia. Тя ще има за цел да състави 3D картина на движението на над милиард звезди. Мисията ще покрие голям участък от Галактиката ни и учените се надяват тогава да разберат повече за “непокорните звезди”.