Общо осемнадесет нови астероида бяха открити през септември от българската обсерватория „Звездно Общество- IAU A79".

Центърът за малки тела в Слънчевата система към международния астрономически съюз (Харвард, САЩ) призна и обозначи с временни наименования новите тела.

Повечето от астероидите се намират в главния астероидите пояс и не представляват заплаха за Земята, но три от обектите са се оказали от много рядък тип.

Единият от тях, обозначен като 2010 RU133, принадлежи към така наречения клас Hungaria, които съставляват едва под 1% от познатите ни до момента  астероиди, а орбита им е в голяма близост до тази на планетата Марс.

Според последните изследвания се счита, че промяната в орбитата на червената планета води до промяна и в орбитите на този род астероиди, които в последствие се насочват към Земята и генерират голяма част от телата с най-сериозна заплаха за нея.

От друга страна е интересен и факта, че поради особения си химичен състав 2010 RU133 спада към класа на най-светлите ни познати астероиди.

Откритието на нашите астрономи и на подобен род обекти ще спомогне за изучаването на тези тела в Сл. система и в частност природата на близко земните астероиди.

Други два от откритите нови астероиди, 2010 RR62 и 2010 RU62 спадат към класа на обектите, които пресичат орбитата на планетата Марс и могат да се сблъскат с нея.

Въпреки, че в момента НАСА е класифицирала двата обекта като "Mars-crosser", нашите учени смятат, че става дума за уникален под тип от тази група и понататъшните наблюдения ще спомогнат за разгадаване на тяхната природа.  

По време на наблюденията си нашите астрономи са засекли и обект, който е наподобявал на бързо движеща се към Земята малка отломка.

След направените изчисления от български и американски астрономи се е оказало, че всъщност обектът представлява неизвестен изкуствен спътник и според експертите става дума за руски секретен сателит.

От обсерватория IAU-А79 са активно наблюдавали и откритите наскоро от проектите на НАСА астероиди, които се разминаха в опасна близост с Земята и предизвикаха сериозен научен и медиен интерес у нас и в чужбина.

По този повод в писмо до председателя на БАН астрономите от Звездно Общество остро протестират срещу изказванията в медиите на техни колеги от обсерваторията в „Рожен", че такъв вид наблюдения не представляват сериозен астрономически интерес.

Според д-р Фратев този род изявления уронват престижа както на българката наука така и държавата ни и настояват за опровержение. 

През последните години астрономите от обсерватория „Зв. Общество"-IAU А79, с ръководител д-р Филип Фратев, откриха 63 нови астероида, два от които по тяхно предложение, бяха официално кръстени от Международния астрономически съюз на великите ни революционери Васил Левски и Христо Ботев.