Българският учен от Бостън Николай Славов получи субсидия от 2,3 млн. долара за пробива си в битката с рака. Тя е за пет години, през които той и неговия екип чрез множество експерименти ще установят как действа специален рибозом. Това откритие може да промени изцяло начина, по който се лекуват раковите заболявания сега, стана ясно от неговите думи пред БНР.

"Получих този грант за развитието на нова концептуална рамка, която ще позволи да разберем определени физиологически процеси по-дълбоко и съответно да се обяснят определен тип мутации, които много често се наблюдават в онкозаболяванията. На базата на тези познания може да се разработят нови методи на лечение, което да няма толкова странични ефекти", каза Славов.

"След 5 години се надявам да съм установил функционалната роля на специализираните рибозоми в нормалните и в раковите тъкани. На базата на тези изследвания да се изгради научна парадигма, да започне да мислят за практически изследвания", обясни реалните измерения на своя труд Николай Славов.

"Моето постижение, на първо място, има значение за фундаменталната наука. То попада много повече в категорията на изследвания, които формират нашата парадигма за това как разбираме основни жизнени и физиологически процеси. По принцип в научната област проектите се разделят между тези, които са по-приложни, и тези, които са по-фундаментални. Колкото по-фундаментално е едно откритие, толкова по-големи са неговите приложения, но те винаги са много по-дългосрочни", каза Славов и направи еквивалент с някои велики открития.

Например - Законите на Нютон, които в продължение на десетилетия не са имали приложение. Също и теорията на Айнщайн - първоначално няма практически приложения.

"Не искам да бъда грандоман и да сравнявам, че това, което съм развил ще има същата важност, но то е в същата категория - фундаментални научни изследвания, които променят нашата парадигма за света, законите, природата. Колкото по-добре разбираме човешката физиология, толкова по-адекватни терапии може да има", обясни българският учен в САЩ.

"Приложенията към лечение на рака определено са част от причината аз да развивам този научен проект, но не са това, на което аз бих акцентирал. Фундаменталната наука е това, върху което бих акцентирал най-много", мотивира се той.

Българският учен обясни, че този грант е изключение от повечето грантове, защото има свободата как да го изразходва - дали за консумативи, заплати на научните сътрудници. Даден му е от Националните институти за здравеопазване в САЩ - най-голямата институция в света, която финансира наука. Славов заяви, че ще прави експерименти, които да продължат изследванията - какви са физиологическите последствия от функционирането на специализираните рибозоми.

В момента той сформира екип. Очаква да са около 8-10 души, сред които 5-6 бакалавъра, студенти, докторанти.

Николай Славов е отишъл в САЩ през 2001 година за бакалавърска степен. Преди това е започнал е висшето си образование в СУ "Кл. Охридски". Някои преподаватели го убедили, че ако остане в България, ще му е доста по-трудно да развива наука.

Учил е в Масачузетския институт на технологиите, където е приет и заради участието си в международна олимпиада по химия. От студентите, които се изявяват на тези международни състезания имат стипендии. След това в Пристънски университет - докторантура под ръководство на един от най-видните гинетици.