Товарният космически кораб на SpaceX Cargo Dragon ще отпътува за Международната космическа станция (МКС) не по-рано от 28 юни поради регистрираните по-рано проблеми в задвижващата систем.

Това съобщиха от НАСА.

Във вторник експертите на НАСА и SpaceX решиха да отменят изстрелването на "камиона" към станцията.

Пускането на вода на кораба с научни експерименти, консумативи и оборудване за активния екипаж бе планирано да бъде извършено на 10 юни.

Причината, според космическата агенция на САЩ, е повишена концентрация на пари от монометилхидразин в изолирана зона на движителната система Draco, открита по време на зареждане с гориво в резервоарите на космическия кораб.

След като открили проблема, инженерите решили да разтоварят горивото и окислителя, за да инспектират района и да установят причината за високата концентрация на химикала в него.

Отлагат изстрелването на Cargo Dragon заради технически проблем

Отлагат изстрелването на Cargo Dragon заради технически проблем

Преди това агенцията планираше да изпрати "камион" до МКС на 10 юни

Изстрелването на космическия кораб е планирано да се извърши с помощта на тежката ракета-носител на SpaceX Falcon 9 от стартовия комплекс 39A в космическия център Кенеди във Флорида.

От октомври 2012 г. до август 2021 г. SpaceX извърши 24 изстрелвания на товарни кораби Cargo Dragon към МКС. Един от тях (през 2015 г.) завърши с неуспех поради повреда на ракетата-носител Falcon 9.

Cargo Dragon е единственият космически кораб за снабдяване на МКС, способен да върне товари на Земята, като се приводни в Атлантика.

В момента руските космонавти Олег Артемиев, Сергей Корсаков и Денис Матвеев, както и астронавтите на НАСА Чел Линдгрен, Робърт Хайнс, Джесика Уоткинс и астронавтът на ESA, италианката Саманта Кристофорети, които пристигнаха на 28 април с космическия кораб Crew Dragon-4, продължават да работят на МКС.

Рутинно: Товарният космически кораб SpaceX Dragon се завърна от МКС

Рутинно: Товарният космически кораб SpaceX Dragon се завърна от МКС

Приземи се в океана с помощта на парашут