вирусАмериканският пианист и композитор Роджър Дейвидсън изгубил няколко милиона долара от състоянието си, след като измамници успели да го убедят, че е замесен в конспирация, възможна само в роман на Дан Браун.

Gizmodo съобщава, че през 2004г. музикантът занесъл компютъра си на ремонт в местната фирма Datalink. Той бил притеснен от опасността да загуби съхранените на машината композиции.

Собственикът Викрам Беди убедил Дейвидсън, че не само произведенията, но и животът му е в опасност. Според Беди, на машината имало толкова мощен вирус, че всички компютри в офиса се повредили.

Зловредният код произхождал от хард диск, разположен в село някъде в Хондурас. За късмет на композитора, чичото на Беди бил военен и се добрал до устройството. По този начин Викрам Беди установил, че вирусът е дело на полски духовници от ортодоксалната католическа организация „Опус Дей" и е част от мащабен план за атака срещу американското правителство.

Колкото и невероятно да звучи, Дейвидсън повярвал и платил на Datalink нанесените щети, а освен това започнал да плаща ежемесечно на фирмата за „защита". За шест години пианистът платил между 6 и 20 милиона долара на Викрам Беди и служителката му Хелга Инварсдотир.

Двамата измамници бяха заловени през тази седмица и им беше предявено обвинение за кражба в особено големи размери.