Екипажът на Атлантис направи първото си излизане в открития Космос, което беше съпроводено с едночасово закъснение, съобщават от АП.

Астронавтите започнаха с монтирането на 16-тонния сегмент, на който ще бъдат сложени допълнителните соларни панели, доставящи на совалката допълнителна мощност.

Екипажът на ще се опита да поправи и скъсаната термална защитна обшивка на совалката Атлантис, което ще удължи престоя на совалката в космоса - от 11 на 13 дни.

НАСА даде тези два дни повече, за да могат астронавтите да имат достатъчно време, в което да поправят скъсаната обшивка. Припомняме, скъсването на обшивката на совалката беше открито след инспекция, направена от астронавтите в събота.

„Имаме 100% консенсус по отношение на факта, че не сме напълно сигурни в резултатите от извършените анализи и не знаем какви са потенциалните повреди. Не можем да си позволим да рискуваме живота на астронавтите и им даваме време да поправят обшивката", каза Джон Шанън - шеф на екипа по изпълнението на мисията.

Инженерите смятат, че количеството топлина при навлизане на совалката в атмосферата няма да прогори графитната структура под защитното покритие.
Но те се притесняват, че това би предизвикало сериозни повреди, които трябва да бъдат поправени на Земята.

С трите планирани излизания, които са част от мисията, астронавтите не могат да си позволят големи забавяния във времето.

Инсталирането и активирането на новия сегмент няма да бъде завършено преди второто планирано излизане в сряда.