Европейският регулатор на данни се съгласи да разшири забраната, наложена от Норвегия, върху обработването и персонализирането на личните данни на потребителите във Facebook и Instagram, за да обхване всичките 30 страни в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, предава "Ройтерс".

Забраната за вида реклами, които се насочват към потребителите чрез обработване на техните лични данни, е пречка за американския технологичен гигант Meta Platforms, който се противопостави на усилията за ограничаване на практиката.

Решението на Европейския съвет за защита на данните (EDPB) е инструкция към регулатора на данни на Ирландия, където се намира европейската централа на Meta, да наложи постоянна забрана върху използването на таргетирани реклами от компанията в рамките на две седмици, се казва в изявление на EDPB до Ройтерс.

"На 27 октомври ЕКЗД прие спешно обвързващо решение... за налагане на забрана върху обработването на лични данни за таргетирани реклами на правни основания на договор и легитимен интерес в цялото Европейско икономическо пространство", се казва в съобщението.

В сряда Meta каза, че ще даде възможност на потребителите в ЕС да одобрят обработването на данните им и ще предложи нов абонаментен модел през ноември, в отговар на регулаторните изисквания.

"Членовете на EDPB са запознати с този план от седмици и ние вече бяхме напълно ангажирани с тях, за да постигнем задоволителен резултат за всички страни", каза говорител на компанията.

"Това развитие неоправдано игнорира този внимателен и стабилен регулаторен процес."

Meta вече подлежи на ежедневни глоби в Норвегия от 1 милион крони ($90 000) за нарушаване на поверителността на потребителите чрез използване на техните данни, като местоположения или поведение при сърфиране, за реклама, бизнес модел, общ за Big Tech.

Норвежкият регулатор на данни, Datatilsynet, през септември заяви, че е отнесъл текущата глоба до европейския регулатор, тъй като глобата е валидна само в Норвегия и трябва да изтече на 3 ноември. Сега тя ще стане постоянна.

Норвегия не е член на ЕС, но е част от единния европейски пазар.

Решението засяга около 250 милиона потребители на Facebook и Instagram в Европа, каза Datatilsynet.

Facebook и Instagram ще предлагат платени абонаменти в Европа

Facebook и Instagram ще предлагат платени абонаменти в Европа

Абонаментите няма да бъдат достъпни за хора извън ЕС