лунаЕвропейската космическа агенция (ESA) планира да изпрати роботи на Луната, съобщава kaldata.com. Експертите от агенцията вече работят по създаването на лунен модул и луноход.

По план, експедицията на ESA трябва да се разпише на Луната през 2018г. С работата по лунния модул и лунохода са се заели експертите от сателитния производител EADS-Astrium. Очаква се те да бъдат готови до края на годината.

Роботите ще са само частично управлявани от Земята, като сами ще определят безопасно място за кацане и къде ще трябва да се придвижва луноходът. За да достигне Луната без поражения, той ще трябва да се приземи или на някой от планинските върхове, или в близост до повърхността на кратер. Особено важно е уредът да избегне сблъсъка с големите скални блокове и стръмните наклони на планинските вериги.

От ESA са избрали скалистия Южен полюс на Луната за изследване. Роботите-астронавти ще търсят там находища от определени минерали, вода и други ресурси от особена значимост. Освен това, ще се провери дали регионът може да бъде обитаван от хора.

Лунната експедиция е част от глобалната космическа програма Global Exploration Strategy, в която вече взимат участие четиринадесет агенции от цял свят. Главната цел на мисията е да се установи дали съществува някаква възможност Луната и Марс да бъдат заселвани някога с хора.