Космическият апарат Giove А, част от европейската система за глобално позициониране Galileo, който бе изстрелян от Байконур в края на декември, предаде първите сигнали и функционира перфектно.

Те успешно бяха приети от специални антени във Великобритания и Белгия, се казва в комюнике на Европейската космическа агенция.

Това е началото на практическата реализация на спътниковата система, която би трябвало да бъде конкурент на американската GPS.

Сателитът успешно разгъна двата слънчеви панела с обща дължина 7 метра и се подготви за тестовете, провеждани от наземния контролен център.

Мисията на 600-килограмовия апарат, който е първият от орбиталната група от 30 спътника, е да тества двата атомни часовника на борда и навигационните сигнали.

Giove А, позициониран на орбита от 23 260 километра, ще предава на честотите, запазени за програмата Galileo, а учените ще изследват влиянието на електромагнитните вълни върху апарата.

Проектът е на стойност 3.4 милиарда евро. Това е най-мащабният европейски космически проект, отбелязва АП.

Смята се, че европейската система ще бъде много по-точна от конкурентната американска GPS, като ще установява местоположението на обекти и хора с точност до 1 метър.