Японската ракета "Еч 3" - първата нова тежка ракета носител на страната от три десетилетия, не успя да излети в космоса, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че два вторични бустерни двигателя, закрепени отстрани на космическото превозно средство, не са се запалили.

По време на събитието, излъчвано на живо, основният двигател на ракетата се изключи след приключване на обратното броене и 57-метровата ракета остана на стартовата си площадка в космодрума "Танегашима" заедно със своя полезен товар - сателита за наблюдение на земята ALOS-3 , който е оборудван и с инфрачервен сензор, предназначен да засича севернокорейски балистични ракети.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) заяви, че проучва причината за очевидния провал.

САЩ и Япония ще се отбраняват заедно и в космоса

САЩ и Япония ще се отбраняват заедно и в космоса

Двете страни укрепват сътрудничеството си на фона на заплахата от Китай

Япония построи "Еч 3", за да подобри независимия си достъп до космоса и да увеличи конкурентността си в това отношение.

Ракетата е предназначена за извеждане на правителствени и търговски сателити в орбита и за извършване на доставки до Международната космическа станция. Като част от задълбочаването на сътрудничеството на Токио със Съединените щати в космоса, се предвижда на по-късен етап да бъдат превозвани и товари до лунната космическа станция "Гейтуей", която НАСА планира да построи като част от програмата си за връщане на хора на Луната.

Съединените щати обещаха на Япония място в една от своите мисии с екипаж до Луната.

Снимка 606944

Източник: EPA/БГНЕС