Блогъри успяха да създадат ефектна "гугъл бомба".

При търсене в Google по думата "провал" на първо място в резултатите се показва правителственият сайт governmment.bg.

Акцията по поставяне в блогове на думата "провал" с линк към правителствения сайт е започнала в неделя, съобщиха източници на TechNews.bg, пожелали анонимност.

Бомбата е дала резултат още в понеделник сутринта, което е изненада за мнозина. Към 09:00 часа днес все още няма противодействие на бомбата и търсенето по "провал" неизменно показваше government.bg.

Идеята за Google-бомба на правителствения сайт идва от потребител с име Юнуз.
В своя блог той описва проблемите, които е имал с достъпа до правителствения сайт, и в частност, необходимостта да се изписва цялото http://www.government.bg.

Освен това Юнуз е открил, че файлът robots.txt (стандартен файл в основната директория на даден домейн, с инструкции към търсачките какво от съответния сайт да индексират и какво не) съдържа:
User-Agent:*
Disallow:/

Преведено, това означава: "Ако сте търсеща машина, моля напуснете този сайт и не индексирайте неговото съдържание".

Накратко, този файл от 26 байта прави всичко, публикувано на правителствения сайт, недостъпно за търсения, които идват отвън, твърди Юнуз.

"Резултати, сочещи към сайта, все пак има.
Пример е търсенето за думата правителство.
Те обаче се определят най-общо от външните линкове към този адрес, защото в индекса на Goog няма нито един документ от правителствения домейн.

Така централният орган на изпълнителната власт в България се появява в публичността на интернет според думите, с които го определят другите", пише в блога.

Това е пълен провал в отношенията с Google, категоричен е Юнуз.

Google-бомбите често се използват за дискредитиране на известни политици, както и в нечестни бизнес практики.
Според експерти, на Google ще бъде много трудно да предотвратява подобни манипулации на резултатите от търсене - това е една непрестанна игра на котка и мишка със специалистите по SEO.