От Google съобщиха плановете си да преустанови услугата Google Answers по предоставяне на отговори от експерти на потребителски въпроси, съобщават от IDG.BG.

В продължение на четири години потребителите имаха възможността да зададат въпроса си и да предложат възнаграждение за отговора - от $2 до $200 - по широк кръг от теми.
Хората получаваха помощ в области от подготовката на домашното си задание до отговорите на спортните викторини.

Отговорите се натрупваха в базата данни. Компанията привличаше външни експерти, които получаваха хонорар от клиентите, като си удържаше 50 цента комисион. За Google работеха общо 800 такива експерти.

Оттегляйки се от този пазарен сегмент, Google остави на него Yahoo, Microsoft и специализираните услуги като Keen.com и Answers.com. Yahoo пусна услугата Yahoo Answers преди почти една година. При нея на въпроси могат да отговарят обикновени потребители.

От момента на тръгване на услугата, компания натрупа отговори на над 160 милиона въпроса, а делът й на този пазар надвиши 24 пъти делът на Google, по данни на Hitwise, и практически изтласка световната търсачка номер едно в света.