Водещата интернет компания Google ще излъчи специална цензурирана версия, която да обслужва Китай, информира Би Би Си.

Google предприема тази инициатива, за да получи по-голям достъп до бързо разрастващия се пазар на Китай.

Новата търсачка Google.cn ще бъде цензурирана, така че да удовлетворява изискванията на китайските власти, които контролират интернет достъпа до информацията, която гражданите получават.

При търсене в Google.cn на забранени теми като преследваното религиозно движение Falun Gong в търсачката ще излизат осъдителни статии.

Google.cn няма да предоставя e-mail и chat room заради опасения, че правителството може да иска личните данни на потребителите. Търсачката ще информира потребителите, когато достъпът до определени теми е ограничен.

“Решението на Google да си сътрудничи с китайското правителство е истински позор”, заяви говорителят на журналистическата организация “Репортери без граници” Джулиън Пейн.

Очаква се до две години броят на интернет потребителите в Китай да достигне 187 млн. В момента 100 млн. китайци използват интернет.

Миналата година проучване на общественото мнение показа, че Google губи клиенти за сметка на локализираната в Пекин интернет компания Baidu.com.
Пускането на цензурирана търсачка е опит на Google да възвърне и увеличи позициите си на китайския пазар.

Миналата година Yahoo бе обвинен, че е снабдявал китайското правителство с данни, които са послужили като доказателство в процеса срещу китайски журналист, който бе осъден на 10 години затвор.