паролаИнтернет гигантът Google посъветва потребителите да сменят паролата си два пъти годишно и никога да не използват едни й същи букви и символи повторно.

Хакерите вече се концентрират основно върху популярни уеб услуги като Gmail, Facebook, Yahoo, Hotmail и други. Те се опитват да получат достъп до много акаунти, основно за да изпращат спам съобщения до познатите им, тъй като потърпевшите са по-склонни да отговорят на съобщение, дошло от приятел. Това каза Андрю Брандт, директор на отдела по проучвания в компанията за компютърна сигурност Webroot, цитиран от kaldata.com.

Според Google, най-често потребителски имена и пароли се крадат чрез „фалшификати" на посещаваните страници (т.нар. фишинг) и зловредни програми, които крадат лична информация от компютъра на жертвата. Понякога „лошите момчета" просто успяват да налучкат паролата. Това се случва ако използвате парола, която лесно може да бъде отгатната - например името или датата ви на раждане.

За да бъдете подсигурени, от Google съветват да сменяте паролата си два пъти годишно, без да я повтаряте. Ако смените само един символ от паролата си, това също се смята за повторно използване. Трябва да измисляте уникални пароли, като за целта не трябва да използвате речници или думи, които се отгатват твърде лесно. Използвайте комбинации от цифри, символи, букви и т.н.