Слабост в ядрото на операционната система Mac OS, използвана в компютрите на Apple, позволи на хакери да атакуват със зловреден код. Това е поредна инвазия от типа "zero-day", която се появява ден преди или едновременно с пускането на "кръпки" (пачове, фиксове) за открити проблеми, съобщиха от TechNews.bg.

Уязвимостта в Mac OS позволява на хакерите да придобият допълнителни привилегии в атакуваната система.

Миналата седмица Apple пусна фикс за проблемния механизъм за обработка на грешки в ядрото на системата, но явно зловредният код (експлойт) е бил създаден и разпространен преди това, според експерти по сигурност, наети от компанията.

Публичните експлойти са истинска напаст за Windows системите и рядко явление при компютрите на Apple с операционна система Mac OS. Откритата уязвимост може да се експлоатира от недоброжелатели дистанционно или локално. На риск са изложени компютри, използвани от няколко потребители, както и сървъри с възможности за отдалечен достъп.

Потребител с ограничен достъп, например, може да използва уязвимостта, за да придобие привилегирован достъп до системата, посочват експертите.

Проблемът обаче е кратковременен. Системите Mac OS по подразбиране проверяват ежеседмично за актуализации. И тъй като Apple пусна пач за уязвимостта, след рутинния ъпдейт Mac OS системите няма да бъдат уязвими.