Американската компютърна корпорация Hewlett-Packard планира да се раздели на две компании, според "Уолстрийт джърнъл".

Hewlett-Packard, съкратено HP, е една от най-големите световни корпорации в сферата на информационните технологии, известна със своите принтери, персонални компютри и сървъри.

Според бизнес изданието едната от двете бъдещи компании ще се занимава с персонални компютри и принтери, втората - ще продава сървъри, системи за съхраняване на данни и програмно осигуряване на корпоративни клиенти, както и с консултантски услуги.

Както пише "Уолстрийт джърнъл", официално за разделянето на Hewlett-Packard може да бъде обявено още днес, а юридически реорганизацията ще бъде оформена през 2015 година.

През 2011 година ръководството на компютърния гигант вече обсъждаше възможността да се отдели бизнеса с персонални компютри, но тогава плановете не бяха осъществени.

Напоследък на фона на спадането на стойността на акциите на Hewlett-Packard, причинено от падането на продажбите на персоналните компютри, много инвеститори отново призоваха за разделяне на активите на компанията. Според анализаторите поотделно двете части на Hewlett-Packard могат да струват повече, отколкото заедно.

Пазарната капитализация на компанията в момента е около 66 милиарда долара. Миналата година Hewlett-Packard отстъпи първото място по производство на персонални компютри на китайската Lenovo, припомня ТАСС.

Седемдесет и пет годишната компания HP уволни наскоро няколко хиляди служители с цел съкращаване на разходите.