Сензационно откритие, което променя битуващи представи за човешката история, са направили археолози, правещи проучвания на остров Крит, пишат медии.

Учените са открили артефакти, според които хора, коита са живели на острова преди 130 000 години, са предприемали морски пътувания.

В информация на гръцкото министерство на културата, което представя откритията на екипа от гръцки и американски учени, се посочва, че край пещерите по южния бряг на острова са намерени останки от брадви и съоръжения за морски транспортни средства, които датират на 130 000 години.

Остров Крит се откъсва от основната сухоземна маса преди 5 милиона години. Според предположенията на учените изобретателите на намерените морски съдове са можели да правят морски пътешествия на разстояние 65 километра.

Според учените това откритие хвърля сянка върху тезата, че предците на съвременните хора са преминали от Африка в Европа само по сухопътна връзка. Откритието отвежда десетки хиляди години назад използването на морския транспорт в басейна на Егейско море и променя представата за способностите на хората, живели в онази епоха.

Според гръцка археоложка, която е част от екипа, досега в Крит не са били намирани артефакти, датиращи от периода преди каменната епоха.

Според нея хората, които са живели преди130 000 години в южното крайбрежие на Крит са дошли от Африка или от Изток.