Следвайки успеха от кацането си на Луната, космическата агенция на Индия изстреля ракета в събота, за да изследва Слънцето в първата си слънчева мисия, предава Ройтерс.

Предаването беше гледано от повече от 860 000 зрители, докато хиляди се събраха в галерия близо до мястото за изстрелване, за да видят излитането на сондата, която ще има за цел да изследва слънчевите ветрове, причиняващи смущения на Земята. Те се виждат като полярни сияния.

Носейки думата на хинди за Слънцето, космическият кораб Aditya-L1 излетя едва седмица след като Индия стана първата страна, кацнала на южния полюс на Луната. Докато Русия разполагаше с по-мощна ракета, но не успя да кацне на Луната, индийската Chandrayaan-3 извърши кацане като по учебник.

"Това ще ни позволи да разберем слънцето, неговата динамика, както и вътрешната хелиосфера, която е важен елемент за съвременните технологии, както и аспектите на космическото време", добави той.

Aditya-L1 е проектиран да измине 1,5 милиона километра за четири месеца, далеч от слънцето, което е на 150 милиона километра от земята. Той трябва да спре пътуването си в един вид паркинг в Космоса, наречен "Точка на Лагранж", където обектите могат да останат на място поради балансиране на гравитационните сили, намалявайки консумацията на гориво за космическия кораб.

Индийски вестник: Луната е индийска!

Индийски вестник: Луната е индийска!

"Индия отива там, където никоя нация не е стъпвала досега"

Мисията има капацитета да направи "голям взрив от гледна точка на науката", каза Сомак Рейчаудхури, който е участвал в разработването на някои компоненти на обсерваторията, добавяйки, че енергийните частици, излъчвани от слънцето, могат да ударят сателити, които контролират комуникациите на земята.

"Имаше епизоди, когато основните комуникации са прекъсвали, защото сателит е бил ударен от голяма емисия на коронарна енергия. Сателитите в ниска земна орбита са основният фокус на глобалните частни космически играчи, което прави мисията Aditya-L1 много важен проект," той каза.

Учените се надяват да научат повече за ефекта на слънчевата радиация върху хилядите спътници в орбита, чийто брой нараства с успеха на начинания като комуникационната мрежа Starlink на SpaceX на Илон Мъск.

"Ниската околоземна орбита е силно замърсена поради частно участие, така че разбирането как да се предпазят сателитите там ще има особено значение в днешната космическа среда", каза Рама Рао Нидаманури, ръководител на отдела за земни и космически науки в Индийския институт за Космическа наука и технологии.

В по-дългосрочен план данните от мисията биха могли да помогнат за по-доброто разбиране на въздействието на слънцето върху климатичните модели на Земята и произхода на слънчевия вятър, потокът от частици, които текат от слънцето през слънчевата система, казаха учени от ISRO.

Подтикната от Моди, Индия приватизира изстрелванията в космоса и се стреми да отвори сектора за чуждестранни инвестиции, тъй като си поставя за цел петкратно увеличение на дела си на световния пазар за изстрелвания през следващото десетилетие.

НАСА: Неуспешната руска мисия остави 10-метров кратер на Луната

НАСА: Неуспешната руска мисия остави 10-метров кратер на Луната

Това е установено със снимки от повърхността на земния спътник