Индийският космически кораб Chandrayaan-3 кацна на Луната. Мисията се смята за решаваща за изследването на Луната и репутацията на Индия като космическа сила, съобщава Reuters.

"Това е победен вик на нова Индия", каза премиерът Нарендра Моди, който развяваше индийското знаме, докато наблюдаваше кацането от Южна Африка, където присъства на срещата на върха на БРИКС.

"Индия е на Луната", възкликна С. Соманат, ръководител на Индийската организация за космически изследвания (ISRO), когато космическият кораб кацна на южния полюс на Луната.

Това беше вторият опит на Индия да кацне с космически кораб на Луната и идва по-малко от седмица след провала на руската мисията Луна-25.

"Роскосмос" разкри причината за провала на "Луна 25"

"Роскосмос" разкри причината за провала на "Луна 25"

Провал на космическите амбиции на Кремъл

Хората в цялата страна бяха залепени пред телевизионните екрани и отправяха молитви, докато космическият кораб се приближаваше към повърхността.

Chandrayaan означава "лунно превозно средство" на хинди и санскрит. През 2019 г. мисията Chandrayaan-2 на ISRO успешно разгърна орбитален апарат, но спускаемият модул се разби.

Очаква се Chandrayaan-3 да остане функционален в продължение на две седмици, провеждайки серия от експерименти, включително спектрометърен анализ на минералния състав на лунната повърхност.

Неравният терен прави кацането на южния полюс трудно, затова и първото кацане е историческо.

"Кацането на южния полюс на Луната всъщност ще позволи на Индия да изследва дали има воден лед на Луната. И това е много важно за кумулативните данни и науката за геологията на Луната", каза Карла Филотико, партньор и управляващ директор в консултантската компания SpaceTec Partners.

Очакването на кацането беше трескаво, с новинарски канали с обратно броене. Молитви бяха отслужени на места за поклонение в цялата страна.

Индия се хвали с "перфектна работа" на своята лунна мисия

Индия се хвали с "перфектна работа" на своята лунна мисия

Не се очакват непредвидени обстоятелства в деня на кацането, съобщи космическата агенция