Първата руска лунна мисия от 47 години насам се провали, след като станцията Луна-25 излезе извън контрол и се разби в Луната, съобщиха световни медии. За инцидента потвърди и руската информационна агенция ТАСС.

Причината за провалената мисия е проблем с подготовката преди кацане, която е извършвана в орбита на небесното тяло. Кацането е било планирано за понеделник.

Така за момента се прекъсва завръщането на Русия в надпреварата за Луната.

"Апаратът се премести в непредсказуема орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната", се казва в изявление на "Роскосмос".

Според руската корпорация е била сформирана специална междуведомствена комисия за разследване на причините за загубата на станцията Луна-25.

Космическият апарат трябваше да изследва вътрешната структура на Луната, природните ресурси, включително водата, както и да изследва въздействието на космическите лъчи и електромагнитното излъчване върху повърхността на спътника.

Руският космически кораб Луна-25 навлиза в окололунна орбита

Руският космически кораб Луна-25 навлиза в окололунна орбита

Нито един руски космически кораб не е влизал в лунна орбита след "Луна-24"

Припомняме, че Русия не е провеждала мисии до Луната от 1976 г., когато изстреля Луна-24.

Руската държавна телевизия постави новината за загубата на Луна-25 под номер 8 в своята обедна емисия, след новина за пожарите на Тенерифе, като ѝ отдели едва 26 секунди. Тя беше последвана от 4-минутен материал за професионалния празник на руските пилоти и екипажи.

Русия изстреля Луна-25 с целта да изпревари Индия, чиято станция Chandrayaan-3 се очаква да кацне на южния полюс на Луната тази седмица. Москва се надпреварва и с Китай, и Съединените щати, които също имат планове за спътника.

По времето, когато се появи новината за катастрофата, от Индийската организация за космически изследвания публикуваха в Twitter, че очакват станцията им да кацне на 23 август.

Русия започва да обработва данни от лунния апарат Луна-25

Русия започва да обработва данни от лунния апарат Луна-25

Стреми се да стане първата страна, извършила меко кацане на южния полюс на Луната

"Системата за управление на полета беше уязвима зона, която трябваше да премине през много корекции", каза Анатолий Зак, създател на сайта www.RussianSpaceWeb.com, който проследява руските космически програми. Според него Русия първоначално е планирала много по-амбициозно кацане на Луната, преди да премине на по-проста орбитална мисия. Това е обичайна практика за Съветския съюз, Съединените щати, Китай и Индия.

Руски учени многократно са се оплаквали, че космическата програма е била отслабена от лош мениджмънт, корупция и спад в сериозността на руската постсъветска система за научно образование.

Поради неуспехът на Луна-25 има шанс друга страна да изпревари Русия при взимането на проби от замръзналата вода на южният полюс на Луната.

За сега не се знае как това ще се отрази на лунната програма на страната. Тя предвижда още няколко мисии през следващите години.

Русия евакуира село заради първата си лунна мисия от половин век

Русия евакуира село заради първата си лунна мисия от половин век

То попада в района, където се очаква да паднат части от ракетата