Руският лунен космически кораб навлезе в орбитата на Луната в сряда, голяма стъпка към амбицията на страната да бъде първата, която каца на южния полюс на Луната в търсене на замръзнала вода.

"Луна-25" навлезе в орбитата на Луната в 11:57 сутринта, съобщи руската космическа компания Роскосмос. Тя ще обиколи Луната, единственият естествен спътник на Земята, за около 5 дни, след което ще промени курса си към меко кацане на южния полюс на Луната, планирано за 21 август.

Индийският "Чандраян-3" навлезе в орбитата на Луната по-рано този месец преди планираното кацане на южния полюс на Луната по-късно този месец.

"Луна-25", която е приблизително с размерите на малка кола, ще се стреми да работи една година на южния полюс, където учени от НАСА и други космически агенции през последните години откриха следи от замръзнала вода в кратерите.

Наличието на вода на Луната има последици за големите космически сили, потенциално позволявайки по-дълъг престой на хората на повърхността и, което би позволило добива на ресурси от луната.

Нито един руски космически кораб не е влизал в лунна орбита след "Луна-24", мисията на Съветския съюз към Луната през 1976 г., сподели Анатолий Зак, създателят и издателят на www.RussianSpaceWeb.com, който проследява руските космически програми.

"Влизането в лунна орбита е абсолютно критично за успеха на този проект", каза Зак пред Ройтерс. "Това е първото за постсъветския период.

"Някои наричат ​​това втората лунна надпревара, така че е много важно Русия да възобнови тази програма."

"Луна-25" не е само една мисия - тя е част от много по-широка руска стратегия, която се простира 10 години в бъдещето."

Русия започва да обработва данни от лунния апарат Луна-25

Русия започва да обработва данни от лунния апарат Луна-25

Стреми се да стане първата страна, извършила меко кацане на южния полюс на Луната