6% ръст ще отбележи ИТ бизнесът през тази година в глобален мащаб, прогнозира доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), съобщават от TechNews.bg.

Свързаните с Интернет инвестиции в Linux сървъри, покупките на PDA устройства, цифрова памет и нови портативни джаджи ще дърпат най-силно пазара нагоре през следващата година, твърди още анализът.

"Linux ефект" и "Google ефект" са две от ключовите понятия в доклада на OECD. Първото отразява навлизането в употреба на софтуера с отворен код, а второто визира предлагането на ИТ услуги он-лайн. "Ефектите", дефинирани от OECD, разрушават досегашните представи за това как се разработват и предлагат технологиите.

ИТ бизнесът продължава да се глобализира, а страни като Индия и Китай бележат най-висок ръст, отчита анализът. Разходите за ИТ в Китай са достигнали 118 милиарда долара през 2005 година. С около 25% годишно расте ИТ бизнесът в Индия и Русия, твърди проучването.

Като цяло обаче глобалният ИТ пазар е малко вероятно да се върне към нивата на растеж от 20-30% в края на 90-те години, смятат анализаторите на OECD. Тъй като повечето ИТ продукти се превръщат в обикновени търговски стоки, голям растеж може да се случи само в нови продуктови ниши и услуги, както и на развиващи се пазари.

Очаква се също да продължи преструктурирането в области като ИТ услугите, телекомуникациите и бизнеса с цифрово съдържание.