Испания е глобила интернет гиганта Google с 900 000 евро, съобщава Reuters. Причина за това са условията за ползване на търсачката или по-конкретно графата, която се отнася до събирането на лични данни за потребителите, съобщава PixelMedia.bg.

Проблемът за испанското правителство е, че Google не пояснява какво точно прави със съхранената информация. Известно е, че данните се ползват за „подобряване на услугите" на търсачката, но как точно? Американската корпорация не разкрива това пред правителствените органи.

Друг проблем за Испания е, че липсва информация колко време се съхраняват събраните от Google лични данни на интернет потребителите. Това също е въпрос, на който компанията не отговаря.

Испания не е единствената страна, в която Google има подобни проблеми. Възможно е съвсем скоро търсачката да бъде глобена и в Холандия заради неясно регламентирано събиране на лични данни от потребителите. Разследвания има и в други европейски страни.

Тепърва предстои да видим дали Google ще промени условията си на ползване. Или ще даде задоволителни обяснения пред органите на Испания, Холандия и други държави. При всички положения обаче, глобата от 900 000 евро е съвсем скромна за гигант от мащаба на Google и едва ли ще накара компанията да разреши бързо казуса.