Испанската компания PLD Space изстреля своята ракета за многократно използване Miura-1 рано в събота от площадка в Югозападна Испания, извършвайки първото изцяло частно изстрелване на ракета в Европа и давайки надежда за закъсалите космически амбиции на Стария континент, предава Ройтерс.

Тестовото нощно стартиране на ракетата от Уелва дойде след като два предишни опита завършиха с неуспех. Ракетата Miura-1, кръстена на порода боен бик, е висока колкото триетажна сграда и има товарен капацитет от 100 кг

Изстрелването носи полезен товар за тестови цели, но той няма да бъде освободен, казаха от компанията.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания Педро Санчес публикува в социалните медии: "Изстрелването на Miura 1, първата ракета със 100% испанска технология, беше успешно. Крайъгълен камък, който поставя научноизследователската и развойната дейност на Испания в челните редици на космическия транспорт."

Полетът продължи 306 секунди. Максималната му височина от 46 километра обаче е едва половината от височината, на която планиращите мисията са се надявали, според space.com.

Ракетата за частично многократна употреба се приземи в Атлантическия океан и компанията ще я прибере по-късно в събота, се казва в изявление.

Първият опит за изстрелване на ракетата Miura-1 през май беше отменен поради ветрове на голяма надморска височина. Вторият опит през юни се провали, когато свързващите кабели в отсека на авиониката не са се освободили навреме, спирайки излитането.

Въздушното пространство, морските зони и пътищата бяха затворени около мястото за изстрелване с висока степен на сигурност преди третия опит за излитане.

Усилията на Европа да развие собствени способности за изпращане на малки сателити в Космоса са в центъра на вниманието след неуспешно изстрелване на орбитална ракета от Virgin Orbit от Великобритания през януари.

Съботната мисия на тестовата ракета Miura-1 беше първата от двете планирани суборбитални мисии. Въпреки това анализаторите казват, че най-критичният тест ще бъде разработването на орбитални услуги на по-голямата ракета Miura-5, планирана за 2025 г.

Изстрелването на малка ракета се проведе под сянката на скорошно прекъсване на основните космически дейности в Европа.

През юли на европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана, се състоя последното изстрелване на най-голямата ракета в Европа, водещата космическа ракета-носител "Ариана 5".

Доскоро Европа разчиташе на "Ариана 5" и нейния капацитет над 11 тона за тежки мисии, както и на руската ракета-носител Союз за средни полезни товари и италианската "Вега", която също се изстрелва от Куру, за малки товари.

Краят на "Ариана 5" остави Европа практически без автономен достъп до Космоса, докато не бъде изстрелян нейният наследник, "Ариана 6".

Русия спря достъпа до ракетата "Союз" в отговор на европейските санкции заради нахлуването в Украйна, модернизираната ракета Vega-C беше спрян по технически причини, а "Ариана 6" се отлага за следващата година.

Европейската космическа агенция заяви миналата седмица, че Vega-C няма да се върне в експлоатация до четвъртото тримесечие на 2024 г. след неуспешна мисия през декември миналата година.

"Амазон" изстреля първите интернет сателити в космоса

"Амазон" изстреля първите интернет сателити в космоса

Пробив в технологиите