Последният полет на италианската ракета "Вега" беше отложен, след като ключови части изчезнаха, докато последният тест на новата европейска "Ариана-6" беше прекратен, съобщи Европейската космическа агенция (ESA). Това са поредните проблеми, които засягат е без това закъсалия космически сектор в Европа, предава Ройтерс.

Прекъснатият тест на горната степен на "Ариана-6" не би трябвало да повлияе на плановете за първо изстрелване в средата на 2024 г., каза ESA.

Европа се стреми да възстанови независимия достъп до Космоса, след като ‚Ариана-6" претърпя многократни закъснения и "Вега-С" беше спряна след неуспешно изстрелване, оставяйки последните изстрелвания на оригиналната версия на "Вега".

Последното изстрелване на "Вега" беше насрочено за пролетта на 2024 г., но беше отложено за септември, след като два от четирите големи резервоара за гориво изчезнаха от фабрика в Италия, казаха служители на ESA на пресконференция.

Липсата беше съобщена за първи път от специализираното издание European Spaceflight, което съобщи, че резервоарите са намерени "смачкани" и неизползваеми в депо за метални отпадъци.

Тъй като няма резервни части, различни от тези, използвани при тестване, които биха могли да бъдат рискови за повторна употреба, планът е да се адаптират малко по-големи резервоари, предназначени за по-новия модел "Вега-С", каза Тони Токер-Нилсен, директор по транспорта на ESA.

Той обясни, че изгубените резервоари на "Вега" не са били откраднати, но няма обяснение как са се озовали в склад за метални отпадъци.

Според френската космическа агенция "Вега" работи с гориво, съхранявано в четири сферични 142-литрови резервоара.

"Вега-С" се провали на втората си мисия преди по-малко от година, унищожавайки два сателита. Тя трябва да се върне в експлоатация между средата на ноември и средата на декември 2024 г., каза Токър-Нилсен.

ESA каза миналия месец, че е бил извършен успешно тест на двигател с продължително запалване на площадка за изстрелване във Френска Гвиана, което й позволява да избере прозорец за изстрелване през 2024 г.

Европа без автономен достъп до космоса след последната мисия на ракета Ariane 5

Европа без автономен достъп до космоса след последната мисия на ракета Ariane 5

Ракетата успешно сложи два сателита в орбита