Европейската ракета Ariane 5 излетя от Френска Гвиана за последен път, за разполагане на два военни комуникационни спътника в орбита, съобщава "Ройтерс".

Това оставя Европа без повече автономен достъп до космоса за първи път от повече от четири десетилетия.

Ракета-носител напусна стартовата площадка на френското космодрум Куру на своята 117-та и последна мисия в сряда, в 23,00 часа по Гринуич. Половин час по-късно френския сателит Syracuse 4B и германския сателит Heinrich Hertz (H2Sat) успешно се отделиха от нея.

Така приключва 27-годишната експлоатация на Ariane 5, чийто наследник - Ariane 6 - е засегнат от технически забавяния до 2024 г.

"Ariane 5 свърши идеално работата си", каза главният изпълнителен директор на Arianespace Стефан Израел по време на предаването на живо на изстрелването.

Припомняме, че доскоро Европа зависеше от Ариан 5 и нейния капацитет над 11 тона за тежки мисии, както и от руската ракета-носител Союз за средни товари и италианската Вега за леки такива.

Миналата година Москва оттегли достъпа до Союз на фона на напрежението около войната в Украйна. Модернизираната Vega C пък остава приземена след провала на второто си изстрелване през декември.

Провал на 15-тата мисия с европейска ракета „Вега”

Провал на 15-тата мисия с европейска ракета „Вега”

Европейската ракета "Вега" падна малко след изстрелването й

Главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори изтъкна през юни, че Европа е уязвима в космоса. "Целият натиск сега е върху Ariane 6", добави той пред Paris Air Forum.

Първото тестово изстрелване на Ariane 6 се очаква в края на годината, а първата комерсиална експлоатация е планирана за следващата година.

Окончателното изстрелване на Ariane 5 беше отложено миналия месец по технически причини и отново тази седмица поради времето.

В момента европейската серия Ariane е изправена пред силна конкуренция от SpaceX на Илон Мъск, което подтиква разработването на по-евтина Ariane 6, която да се конкурира по-добре с Falcon 9.

Най-мощният космически телескоп в света бе изстрелян в орбита

Най-мощният космически телескоп в света бе изстрелян в орбита

"Джеймс Уеб" пое на историческа мисия