Телескопът "Джеймс Уеб", струващ 10 милиарда долара, напусна Земята, за да покаже първите звезди, които са осветили Вселената. Това предаде BBC.

Той беше издигнат в небето с ракетата-носител "Ариана" от космодрума Куру във Френска Гвиана. Полетът до орбита продължи малко по-малко от половин час, като сигналът, потвърждаващ успешния резултат, беше прихванат от наземна антена в Малинди, Кения.

"Джеймс Уеб" е наследник на телескопа "Хъбъл", но е стотици пъти по-мощен.

"Издигайки се от тропическа дъждовна гора до ръба на самото време, "Джеймс Уеб" започва пътуване назад към раждането на Вселената", заяви говорителят на НАСА Роб Навиас в момента, в който ракетата напусна Земята.

Издигането беше очаквано с нетърпение, но беше съпроводено и с доста тревоги. Хиляди хора по целия свят са работили по проекта през последните 30 години и въпреки че "Ариана" е много надежден апарат, няма гаранции, когато става въпрос за ракети.

Откриха вода в огромна система от каньони на Марс

Откриха вода в огромна система от каньони на Марс

Системата е 10 пъти по-дълга от Големия каньон в САЩ

В основата на възможностите на новото съоръжение е златно огледало с ширина 6,5 м. То е почти три пъти по-широко от основния рефлектор на "Хъбъл". В комбинация с четири суперчувствителни инструмента, то би трябвало да даде възможност на астрономите да надникнат по-дълбоко в космоса - и по този начин по-назад във времето - от всякога.

Основна цел ще бъдат звездите, които са сложили край на мрака, обхванал космоса малко след Големия взрив преди повече от 13,5 милиарда години. Именно ядрените реакции в тези обекти са създали първите атоми, необходими за живота - въглерод, азот, кислород, фосфор и сяра.

Друга цел на телескопа ще бъде да изследва атмосферите на далечни планети. Това ще помогне на учените да преценят дали някоя от тях е потенциално обитаема.

В облаците на Венера може да има форми на живот, смятат учени

В облаците на Венера може да има форми на живот, смятат учени

Изследвали са амоняка, който се съдържа в горните слоеве на атмосферата на планетата