В облаците на Венера са открити доказателства за бактериални форми на живот, пише SkyNews.

Изследователи от Университета в Кардиф, Масачузетския технологичен институт и Университета в Кеймбридж предполагат, че в облаците на планетата може да има безцветен газ, съставен от азот и водород, известен още като амоняк.

Учените са моделирали набор от химични процеси, за да покажат как верига от химични реакции би неутрализирала заобикалящите ги капки сярна киселина, ако в тях има следи от амоняк. Това би довело до намаляване на киселинността на облаците от -11 до нула и въпреки че това все още е много киселинно по рН скалата, то би било ниво, при което животът би могъл да оцелее.

"Знаем, че животът може да се развива в киселинна среда на Земята, но не и в такава киселинна среда, каквато се смята, че са облаците на Венера. Ако обаче нещо произвежда амоняк в облаците, това ще неутрализира някои от капките, което ще ги направи потенциално по-пригодни за обитаване,", коментира д-р Уилям Бейнс от Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф.

НАСА с първи нови мисии до Венера от почти 30 години

НАСА с първи нови мисии до Венера от почти 30 години

За проучване на атмосферата и да картографира повърхността

Астрономите и учените изучават амоняка, който се съдържа в горните слоеве на атмосферата на Венера, още от 70-те години на миналия век, особено след като винаги се е смятало, че планетата е прекалено гореща за живи организми.

Сега има предположение, че всички възможни форми на живот в облаците вероятно са микроби, подобни на бактериите, които се срещат на Земята. Учените смятат, че произходът на амоняка е биологичен, а не от природни сили като мълнии или вулканични изригвания.

"Амонякът не би трябвало да е на Венера. Към него е прикрепен водород, а наоколо има много малко водород. Всеки газ, който не е характерен за контекста на околната среда, автоматично се подозира като произведен от живот," заяви проф. Сара Сийгър от Масачузетския технологичен институт

Венера се намира на 47,34 млн. км от Земята.

Откриха вода в огромна система от каньони на Марс

Откриха вода в огромна система от каньони на Марс

Системата е 10 пъти по-дълга от Големия каньон в САЩ