Европейската ракета "Вега" падна малко след изстрелването й, обявиха от космическата компания Arianespace, цитирана от Би Би Си.

Това е първият неуспешен опит с ракета "Вега" от 15 мисии. Ракетата носеше военен сателит на Обединените арабски емирства. Тя беше изстреляна от европейския космодрум във Френска Гвиана в сряда вечерта. Вярва се, че е паднала в Атлантическия океан северно от космическия център.

От Arianespace обявиха, че около 2 минути след изстрелването на ракетата е възникнала "голяма аномалия" при запалването на втората степен на ракетата.

Компанията отчете 14 поредни успешни изстрелвания на ракетата преди инцидента в сряда вечерта. "Вега" използва твърдо гориво в най-ниските си степени.

Причината за неуспешната мисия все още не е известна. Полетът беше отлаган на два пъти заради неблагоприятни метеорологични условия.

Ракетата беше натоварена със сателит FalconEye1 - първият от двата, които ще създадат сателитната система FalconEye на Обединените арабски емирства.

16-ият полет по график е демонстрация, че ракетата може да изнесе 42 сателита в една мисия.

"Вега", която проведе първия си полет през 2012 г., е разработена от европейски държави за изпращане на малки сателити в космоса.