Количеството енергия, която ще се изразходва напразно от офис оборудването във Великобритания, оставено включено през време на десетдневната Коледна ваканция, би било достатъчно за опичането на 4,4 милиона пуйки.

Това е прогноза, направена от производителя на офис техника Canon, цитиран от TechNews.bg.

Макар и с непълно натоварване, неизключените устройства ще изразходват 43,6 милиона киловатчаса електроенергия, което ще струва на британските компании около 8,66 млн. паунда.

Не по-малки ще бъдат и щетите, нанесени излишно на околната среда. Проучването на Canon предполага, че в атмосферата ще бъдат изхвърлени близо 19 000 тона въглероден двуокис, достатъчен да се напълнят същият брой 25-метрови плувни басейна.

Персоналните компютри са сред най-лошите консуматори на електроенергия. Половината от тях ще бъдат оставени да работят в празните офиси по време на Коледната ваканция и ще изразходват 37,8 милиона киловатчаса.

Към тях ще се присъединят и всички факс машини, за които се очаква, че също няма да бъдат изключени.

Компаниите, които не си правят труда да изключат напълно компютрите, принтерите и факсовете, когато затварят офисите си за празниците, буквално хвърлят пари на вятъра и нанасят вреда на околната среда.