Астрономи откриха загадъчен астероид, параметрите на чиято орбита карат да се предполага, че може да е създаден от човека космически апарат, а днес той ще доближи Земята на минимално расзтояние, съобщава РИА Новости.

Според разчетите на учените, астероидът, получил обозначението 2010 AL30, е с размери от порядка на 10-15 метра.

Днес около 12:48  часа по Гринуич (14:48 часа българско време) той ще доближи Земята на минимално разстояние - 128 хиляди километра, което е три пъти по-високо от местоположението на спътниците на геостационарната орбита или само една трета от пътя от Земята до Луната,т.е много близо, пише Discovery News.

"Този обект има период на завъртане от една година - така че е твърде вероятно да е създаден от човека обект, а не естествено небесно тяло", отбелязват получилите изображения от астероида италиански астрономи Ернесто Гуидо и Джовани Состеро от обсерваторията Remantzacco.

Американският астроном Алън Харис, старши изследовател в Института за космически науки (Space Science Institute), обаче смята, че орбитата на новооткритият астероид не е нещо необичайно и не е с като обичайните орбити на космическите апарати.

По време на максималното си приближаване към Земята астероидът 2010 AL30 може да се наблюдава в съзвездията РибиОрион и Телец като звезда от 14-та величина, но това ще бъде възможно единствено с телескоп.