За да повишат сигурността си, потребителите трябва да изпълнят само няколко прости правила, съветва още изданието и посочва неколкостепенна програма за защита на данните през 2007 година,съобщават от IDG.BG.

На първо място е необходимо да се сменят паролите, които са използвани през годината. Специалистите препоръчват да бъдат сменени ползваните пароли както на различни сайтове, така и на компютрите. Смяната на паролата на всеки няколко месеца гарантира сигурността на личните данни.

Свалянето на ъпдейти на програмите, както и защитните пачовете също гарантират неприкосновеност на потребителя поне що се отнася до откритите вируси и проблеми в сигурността на програмите. Повечето компании разпространяват защитен софтуер поне веднъж месечно.

Специалистите съветват още собствениците на големи бази данни да използват празничните неработни дни, за да открият пропуски в сигурността на системите си. За целта могат да бъдат наемани дори и хакери.

Сигурността на системите зависи и от служителите, които работят в компанията, предупреждават анализаторите. Персоналът трябва да бъде внимателен и що се отнася до управлението на личните си данни, така и в кореспонденцията с клиенти.

Не на последно място е защитата от вируси и шпионски програми. За съжаление антивирусните програми далеч не са достатъчни за защита на мрежите. Необходимо е изграждането на антивирусна система от няколко компонента - като firewall, и други подобни програми, които да намалят до минимум заплахите за сигурността на данните.